Vad kostar äldreboende?

Vad kostar äldreboende?

Vi får ofta frågan om vad det kostar att bo på äldreboende. Kostnaden kan variera mellan olika kommuner, men det spelar ingen roll om du bor i kommunal eller privat regi. 

Äldreboende är någonting som alla människor ska ha råd med. Därför finns högkostnadsskydd för din omsorgstaxa, i form av en maxtaxa som är det månadsbelopp du betalar som mest, oavsett vad du har för tillgångar. Utöver det tillkommer kostnad för hyra och måltidsavgift.

Har du ytterligare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på: 08-580 047 00 

Kostnad för att bo på äldreboende

”Jag får ofta frågan om vad det kostar att bo på äldreboende. Kostnaden består av tre delar; hyran, omsorgsavgiften och måltiderna. Det spelar ingen roll om du bor på ett äldreboende i kommunal eller privat regi. Hyran bestäms av storleken och standarden på din lägenhet. Du skriver hyresavtal och blir hyresgäst hos Kavat Vård och betalar även in hyran till oss.
Omsorgsavgiften, som baseras på din inkomst, beslutas av din kommun och det är även dit du betalar. Du betalar aldrig mer än maxtaxan om ca. 2 000 kr per månad. 
Du ska aldrig behöva gå hungrig på ett äldreboende! Kostnaden beslutas av din kommun, dit du också betalar.

Det finns något som kallas för minimibelopp och det är den summan som du har rätt att ha kvar när du har betalat alla dina kostnader. Minibeloppet regleras i lag och är detsamma över hela landet. Idén är att alla skall ha råd med den äldreomsorg man behöver.”

Hyra

Hyran bestäms av standarden och storleken på lägenheten. Som hyresgäst betalas hyran till Kavat Vård. Omsorgsavgiften betalas till kommunen.

Omsorgsavgift & maxtaxa

Omsorgsavgiften baseras på din inkomst och beslutas av din kommun. Du betalar aldrig mer än maxtaxan om ca 2000 kronor per månad.

Måltidsavgift

Frukost, lunch, middag samt mellan- och kvällsmål är det som ingår i måltidssavgiften. Du skall aldrig behöva gå hungrig på ett äldreboende! Kostnaden för dina måltider beslutas av din kommun, dit du också betalar.

Bostadstillägg för äldre

Minimibelopp är den summa pengar du har kvar när du betalat alla dina kostnader. Minimibeloppet regleras i lag,  är detsamma över hela landet och idén är att alla skall ha råd med den äldreomsorg man behöver.   

För dig som äldre finns ett skattefritt tillägg på den allmänna pensionen, kallat bostadstillägg. Det finns till för att även du som har en lägre pension ska kunna klara av din hyra. För att få bostadstillägg måste du vara över 65 år och ta ut hela din pension, inklusive eventuell premiepension.

Så ansöker du om plats på äldreboende

1. Ansök

Ansök hos din kommun om bistånd för särskilt boende. En biståndshandläggare  kontaktar dig för ett möte.

2. Titta runt

Kontakta oss för besök på det boende du tror skulle passa bäst.

3. Biståndsbeslut

Biståndshandläggaren utreder och beslutar om vilket stöd du har rätt till. Invänta ditt skriftliga beslut.

4. Flytta in

Om du beviljats bistånd, valt ett boende hos oss så kontaktar vi dig och hjälper dig med inflyttning! 

Våra äldreboenden

Vi har ett äldreboende som passar alla:

Du är alltid välkommen att kontakta oss!

Vi tar hand om det som ligger dig närmast om hjärtat…

Dela

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela via epost

Intresseanmälan

Är du eller någon du känner intresserad av att flytta till något av våra äldreboenden?

Ring oss på 08-580 047 00 eller fyll i en intresseanmälan, så kontaktar vi dig och svarar på dina frågor. 

Söker du jobb? Klicka här.

Kontaktuppgifter:
Jag söker äldreboende för:
Jag är intresserad av boendet:
Hur hörde du talas om Kavat Vård?

Boka visning

Är du eller någon du känner intresserad av att flytta till något av våra äldreboenden?

Varmt välkommen på fysisk eller digital visning av det äldreboende du är intresserad av. Du bestämmer själv när, var och hur?
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på: 08-580 047 00.

Visning av boende:

Kavatvard.se använder nödvändiga kakor (cookies) för att öka din användarvänlighet. Genom fortsatt besök på vår hemsida visar du ditt godkännande. Läs mer om kakor.