Bra mat för äldre

Bra mat ger frihet i vardagen

Bra mat är viktigt genom hela livet men extra viktigt när man blir äldre. Starka muskler ger en större frihet då man blir självständig i vardagen.

Så länge vi mår bra och ha en god aptit bör vi följa de generella rekommendationerna om hälsosamma matvanor. De flesta behöver äta mer frukt, bär, baljväxter, grönsaker, fisk och skaldjur samt nötter. Byta ut vitt mjöl mot fullkorn och mejerifetter till vegetabiliska fetter samt minska intaget av socker, rött kött och charkuterier, alkohol och salt.

Många äldre har goda matvanor, men med åldern ökar risken för sjukdomar och fysiska funktionsnedsättningar som göra att det kan bli svårt att få i sig tillräckligt.

I våra verksamheter med eget kök har vi duktiga kockar som lagar god mat med hänsyn till äldres behov. Till övriga verksamheter beställer vi lunch- och middagsmålen från olika måltidsleverantörer. Vi har höga krav på att maten som levereras ska hålla en bra kvalitet, både gällande smak och näringsinnehåll. 

Förändrat näringsbehov hos äldre

Med åldern förändras behovet av vissa näringsämnen. Till exempel behöver äldre få i sig mer protein och D-vitamin. Ett tillräckligt intag av protein och D-vitamin bevarar muskelmassa och muskelfunktion, vilket bland annat minskar risken för fall och frakturer. Starka muskler ger också en större frihet då man blir självständig i vardagen.

Proteiner finns i livsmedel som kött, fågel, fisk, baljväxter, mejeriprodukter och nötter. Det bör ingå minst ett proteinrikt livsmedel vid alla dagens måltider.

Vid 75 års ålder behöver vi öka intaget av D-vitamin från 10 till 20 mikrogram per dag. D-vitamin finns i livsmedel som fet fisk, äggula och berikade mejeriprodukter. En stund utomhusvistelse varje dag under vår- och sommarmånaderna hjälper också till att fylla på D-vitaminförråden då kroppen kan bilda D-vitamin med hjälp av solens strålar.

Äldre och nedsatt aptit

En stigande ålder i kombination med sjukdomar påverkar ofta aptit och matintag negativt. Om vi under en längre tid äter för lite så påverkas kroppens funktioner negativt. Till exempel så ökar risken för fall, trycksår och depression.

I Kavat Vårds verksamheter jobbar vi aktivt med att den som har nedsatt aptit ska få i sig tillräckligt, till exempel genom att erbjuda extra mellanmål och mer energi- och proteinrik mat. Kavat Vård har också tillgång till dietist vid behov.

Tips till dig med nedsatt aptit

  • Ät frukost, lunch, middag samt två till tre mellanmål
  • Tillsätt extra fett i måltiderna (till exempel smör, olja eller grädde)
  • Drick gärna energirika drycker som mjölk, juice eller lättöl till måltiderna

Du är alltid välkommen att kontakta oss!

Vi tar hand om det som ligger dig närmast om hjärtat…

Dela

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela via epost

Intresseanmälan

Är du eller någon du känner intresserad av att flytta till något av våra äldreboenden?

Ring oss på 08-580 047 00 eller fyll i en intresseanmälan, så kontaktar vi dig och svarar på dina frågor. 

Söker du jobb? Klicka här.

Kontaktuppgifter:
Jag söker äldreboende för:
Jag är intresserad av boendet:
Hur hörde du talas om Kavat Vård?

Boka visning

Är du eller någon du känner intresserad av att flytta till något av våra äldreboenden?

Varmt välkommen på fysisk eller digital visning av det äldreboende du är intresserad av. Du bestämmer själv när, var och hur?
Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på: 08-580 047 00.

Visning av boende:

Kavatvard.se använder nödvändiga kakor (cookies) för att öka din användarvänlighet. Genom fortsatt besök på vår hemsida visar du ditt godkännande. Läs mer om kakor.