Palliativa projektets mål och syfte
Mellan 2021- 2024 har Kavat Vård tillsammans med Capio samverkat i ett projekt i syfte att fortsatt utveckla den palliativa vården på särskilda boenden i Stockholm. Projektet har finansierats via medel från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
Palliativ vård förknippas ofta med vård i livets absoluta slutskede och det är det också, men palliativ vård och palliativa vårdbehov har en bredare betydelse och omfattar också vård i ett tidigare skede.
Vårt gemensamma mål genom projektet har varit att skapa ett arbetssätt som bidrar till en förbättrad palliativ vård och arbetsmiljö genom tryggare medarbetare, boende och närstående. Att känna sig trygg i att närma sig frågor om vad som är viktigt, också när livet börjar närma sig sitt slut är svårt, men centralt för att skapa trygghet och delaktighet.
Metoder och verktyg för förbättrad vård
Fem av Kavat Vårds boenden har deltagit i projektet som inneburit att vi i projektet haft tillgång till ett specialistteam i palliativ vård bestående av en läkare och en sjuksköterska. De har haft utbildningar och palliativa ronder på de fem boendena tillsammans med boendets ordinarie läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. De palliativa ronderna syftar till att tidigt identifiera palliativa vårdbehov och skapa en vårdplan för varje enskild boende. Workshops har använts för att utbilda och stärka personalens kompetens och främja teamarbetet.
Tillsammans med PKC (Palliativt kunskapscentrum) har palliativa ombud utbildats i de verksamheterna som ingått i projektet.
Mantelmodellens sex komponenter
Mantelmodellen är ett arbetssätt och en metod som utvecklats genom projektet för att utveckla den palliativa vården och består av sex komponenter.
Checklista för palliativa vårdbehov: Används för att förbereda och genomföra palliativa ronder som säkerställer ett strukturerat vårdförlopp.
Palliativa ombud: Ansvarar för att sprida kunskap om palliativ vård och stödja kollegor.
Screeningverktyg: Ett verktyg som hjälper till att identifiera boende med palliativa vårdbehov särskilt i ett tidigt skede.
Palliativa ronder: Regelbundna möten där teamet diskuterar och planerar vården och omsorgen för boende med palliativa vårdbehov.
Workshops: Utbildningstillfällen som stärker teamets kompetens.
Tillgång till palliativt specialistteam: Ett specialistteam kan konsulteras vid behov.
Ta del av vårt arbete i projektet
Vi är otroligt stolta och tacksamma över möjligheten att tillsammans med Capio arbetat fram en modell som kan hjälpa oss att göra skillnad och som fortsatt kan utveckla och stärka den palliativa vården och omsorgen i våra verksamheter säger Lise-Lotte Henretta, kvalitetschef och MAS i Kavat Vård.